моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

Оцикет


Произход и развитие:
Породата е създадена в САЩ през 1960 г. чрез кръстосване на сиамски с абисински котки. Целта на селекционерите е била да се постигне окраска с отмети и таби. От кръстоските в едно от котилата се появило коте с окраска на козината слонова кост, изпъстрено с петънца с канелен цвят, много напомнящ на окраската на дивата котка оцелот. Именно комбинацията от двете думи оцелот и кет (на англ. котка) е дала наименованието на новата порода. През 1987 г. бил създаден стандартът на породата и тя била призната и регистрирана от американските асоциации СFА и ТIСА, а по-късно и от други американски клубове. Световното признаване на породата се забавило поради сходството с породата - Египетска мау. Действително, петнистият рисунък в окраската прилича на мау, но новата порода оцикет е по-дребна и грациозна и по-скоро може да се причисли към типа ориенталски петнисти късокосмести котки.
Екстериор и стандарт:
Котките от тази интересна порода са доста едри (5-7 кг), което генетиците обясняват с хетерозисния ефект от хибридизацията между двете породи. Тялото е стройно, елегантно, със средно дълги крайници. Главата е средно голяма, с клиновидна форма, пропорционално развита на тялото, с характерна изострена муцуна и дълъг нос, без стоп. Носната гъба е оцветена съответстващо на общата окраска. Ушите са високо поставени и завършват със заоблени краища. Очите са с бадемовидна форма, обагрени в златист цвят. Опашката е дълга и тънка, притъпена накрая. Окраската е с петнист рисунък - на гърдите, крайниците и опашката са разположени контрастиращо по-тъмни петна. Качества и поведение:
Котките от породата оцикет са спокойни, ласкави и игриви. Лесно се привързват към членовете на семейството, дори в напреднала възраст обичат да играят с децата. Отличават се с особено музикално мъркане.

Няма коментари: