моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

Бурманска


Произход и развитие
Породата е селскционирана през 1930 г. в САЩ от котки, донесени от Бирма, които били кръстосани със сиамски котки сил-пойнт. Името си са получили от английското изписване на Бирма - Вuгmа. В началото стандартът им изисквал кафяво оцветяване, но по-късно са получени и други разцветки. Котките от породата бурма притежават сходен ген, който ограничава разрушаването на окраската на козината, въпреки че неговото действие не е така изразено, както при сиамските котки, където т. нар. отмети са характерна черта. Американската асоциация на любителите на котки признала породата през 1936 г., когато бил изготвен и съответният стандарт. От САЩ породата е била пренесена във Великобритания през 40-те години на миналия век, а през 1954 г. там бил основан и клуб на любителите на котките бурма. Днес котките от породата бурма се отличават с елегантност и екзотичен вид, като всяка прилика със сиамската котка или тромавата британска късокосместа котка се смята за недостатък.
Екстериор и стандарт
Тялото е средно дълго, масивно, с добре развита мускулатура. Има голям, закръглен гръден кош и равен гръб. Главата е леко заоблена и доста широка между ушите, с широки лицеви кости, със заострена тъпо-клиновидна муцуна, широки челюсти и масивна брада. Високите и широки скули придават на муцуната форма на къс и тъп клин. Носът е средно дълъг, с изразен стоп. Ушите са широко поставени, средно големи, широки в основата и с леко заострени краища, в профил те са леко наведени напред. Очите са раздалечени, големи, блестящи. Горната линия на очите е насочена към носа, докато долната линия е заоблена. Оцветени са с различни от жълтия до кехлибарения цвят, като се предпочита златисто-жълто обагряне. Жълто-зеленото и зеленото оцветяване на очите се счита за недостатък. Крайниците са дълги, стройни, относително тънки и нежни, задните са малко по-дълги от предните. Лапите са изящни и с овална форма. Опашката е права, средно дълга, не особено масивна в основата си и леко закръглена в края. Космената покривка е съставена от къси, меки и прилягащи към тялото блестящи косми, почти без подкосмие. Окраската на козината може да бъде кафява, шоколадова, кремава, лилава, синя, костенуркова или черно-костенуркова, като ушите, крайниците и муцуната (има маска) са с малко по-тъмен основен тон. При всички цветови вариации долната част на тялото е малко по-светла, отколкото на гърба.За недостатъци се смятат сходство със сиамски тип окраска. За пороци се смятат кръглата форма на очите и хлътналите бузи, както зелените очи и белите петна по космената покривка. Цветови варианти :BUR n - бурма тъмнокафява.Носната гъба и Възглавничките на лапите са кафявиBUR а - бурма синя. Носната гъба и Възглавничките на лапите са сиво-сини.BUR b - бурма шоколадова. Носната гъба е с цвят на млечен шоколад, а Възглавничките на лапите - канелен до шоколадов цвят.BUR с - бурма лилава. Окраската е синьо-сива с лек розов оттенък.BUR d - бурма червена. Окраската е топло оранжева. Носната гъба и Възглавничките на лапите са розови.BUR fn - бурма тъмнокафява костенуркова. Окраската е черна и червена с различни оттенъци. Носната гъба и Възглавничките на лапите са черни, розови или черни с розови петна.BUR е - бурма кремава. Носната гъба и Възглавничките на лапите са розови.BUR g - бурма синя костенуркова. Окраската е светлосиня и кремава, петната са навсякъде, дори и по крайниците. Носната гъба и Възглавничките на лапите са розови, сиво-сини или розови със синьо-сиви петна.BUR h - бурма шоколадово костенуркова. Окраската е кафява, с цвят на млечен шоколад с кремави петна дори и на крайниците. Носната гъба и възглавничките на лапите са с цвят на млечен шоколад, розови или с цвят на млечен шоколад с розови петна.BUR j - бурма лилаво костенуркова. Окраската е лилава със светлокремави петна дори и на крайниците. Носната гъба и Възглавничките на лапите са розови със светло розови петна.
Качества и поведение
Котките от породата бурма са енергични и дружелюбни. Лесно се привързват към членовете на семейството. Проявяват любопитство и самоувереност и чувство за собствено достойнство. Характерна черта на породата е ранното полово съзряване, както и сексуалната активност през размножителния период, когато женските призовават мъжкарите с гръмки мяукания. Котките бурма са дълголетници - доживяват до 20-годишна възраст. Малайска котка. Някои американски котешки асоциации и клубове разграничават като отделна порода синята, шоколадовата (шампан) и лилавата (платинова) - разновидности на породата бурма, тъй като те са произлезли от късокосмести котки с друга окраска.

Няма коментари: