моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

корниш рекс


Произход и развитие:
През 1950 г. в поколението на едно поголовие котки в Корнуел се родило кремаво коте с вълнисти козина и вибриси (ген I). Този мутантен тип козина предизвикал консултации с ветеринарни лекари, които посъветвали кръстосването на котето.
Калибанкер с неговата костенурково-бяла майка, в резултат на което се родили още няколко къдрави котета и била създадена експериментална програма за селекция. Селекционерката г-жа Енисмор след това кръстосала сина на Калибанкер - Подх, с късокосместа сиамка, за да предотврати последствията от близкородственото кръстосване. В поколенията се получавали котета с къдрави, но и с прави косми, които обаче носели в себе си рецесивния рексов ген и по този начин породата успешно се развивала. От момента на появяването на първия мутант до признаването на породата корниш рекс (през 1967 г.) минали 17 години. Породата била официално призната през 1968 г. от всички международни организации.

Екстериор и стандарт :
Тя е една от най-интересните породи котки, която се характеризира с много силно, мускулесто и стройно, средно голямо тяло. Главата е клинообразна, с плосък череп, масивно подбрадие и прав профил (липсва стоп). Ушите са високо поставени, големи, широки в основата, закръглени в краищата и покрити с тънки косъмчета. Очите са средно големи, с бадемовидна форма. Техният цвят хармонира на окраската на козината. Крайниците са дълги и стройни, с малки овални лапи. Опашката е дълга, тънка, заострена накрая, покрита с плътни вълнисти косми. Космената покривка е гъста, къса, копринено мека (плюшеноподобна) и къдрава (най-много на гърба и опашката).

Вибрисите също са вълнисти и средно дълги. Стандартът признава всякакъв вид разцветки, но белите петна трябва да са симетрични (с изключение на костенуркова шарка в комбинация с бяло), като цветът на очите, носната гъба и възглавничките на лапите трябва да съответстват на окраската на козината.За недостатъци се смятат много рошава или много къса, както и недостатъчно вълниста козина, асиметрично разположени бели петна, места, лишени от козина, голяма или много дълга или широка глава, малки уши, плътно и мускулесто тяло, недоразвита мускулатура, къса или безкосмена опашка. Качества и поведение

Котките от породата корниш рекс са ласкави, енергични и игриви котки. Когато са в добро настроение, те размахват опашка като кучетата. Заради тази си особеност, а също и заради специфичната космена покривка, понякога ги наричат пуделни котки. Качества и поведение .Котките от породата корниш рекс са ласкави, енергични и игриви котки. Когато са в добро настроение, те размахват опашка като кучетата. Заради тази си особеност, а също и заради специфичната космена покривка, понякога ги наричат пуделни котки.

Няма коментари: