моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

Сококе

Произход и развитие:
Породата произхожда от Африка (Кения) от областта Сококе, откъдето е получила името си. Неин създател е фермерката Джени Слейтър, която успяла да отгледа в дома си първоначално две новородени местни котенца-дивачета, които сравнително лесно се опитомили. По-късно тя преценила, че е възможно да създаде нова интересна порода. За избягване на близкородственото развъждане тя ги кръстосала с черни котки от други породи, селекционирайки само тези, които имали природния цвят и рисунък на козината и форма на телосложението. В Европа тези интересни африкански котки попаднали през 1984 г, когато Слейтър изпратила чифт от тези котки на датската любителка Глория Молдруп, която след като се убедила, че породата е генетично стабилна, се заела с изготвянето на стандарт на породата и утвърждаването й, което станало през 1992 г. Днес породата все още не е многобройна и разпространена, тъй като съществуват известни затруднения в развъждането. Засега освен в родния си континент и Дания, котките Сококе, макар и рядко, се срещат в Холандия, Франция и Италия.
Екстериор и стандарт
Тялото е средно голямо, стройно, със здрава костна структура и добре развита мускулатура. Главата съразмерно с тялото изглежда малка. Има добре развити челюсти с характерно обособена "възглавничка" на горната челюст, за която са захванати мустаците (вибрисите). Носът е прав и широк с почти незабележим стоп. Ушите са високо поставени, средно големи, доста широки в основата и заоблени на върха, където има малки снопчета от косъмчета, насочени нагоре. Очите са големи, изразителни, с бадемовидна форма, обагрени с кехлибарен до зелен цвят, а клепачите са тъмно оцветени. Гърдите са развити, видимо изпъкнали. Крайниците са дълги, тънки, добре замускулени. Характерна особеност на породата е, че предните са забелижимо по-къси от задните крайници, които имат подчертан ъгъл в стойката на задницата (даващо илюзия за приклякване). Лапите са с овална форма и здрави еластични възглавнички. Опашката е средно дълга, по-дебела в основата и постепенно стесняваща се към края. Космената покривка е изградена от къси блестящи косми, добре прилепнали към тялото. Липсва подкосмие или то е много слабо развито. Окраската е природната - тъмно оцветено таби, като носната гъба е керемиденочервена, обкантена с тъмна ивица. Същото обкантяване има и около очите.
Качества и поведение:
Котките от породата са много издръжливи, пъргави и атлетични. Те са лесно приспособими към различни климатични условия. Привързват се много към всички членове на семейството, но към непознати хора са недоверчиви и резервирани. Добре съжителстват с други породи котки, а също и с кучета и други домашни любимци. Проявяват любопитство и обичат игрите. Необходимо им е голямо пространство за движение, катерене и игри, където да изразходват неимоверната си енергия

Няма коментари: