моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

Екзотична


Произход и развитие:
Екзотичната късокосместа котка е резултат от кръстосването на дългокосместата персийска котка с американската късокосместа котка. Целта на американските селекционери е била да създадат котка, приличаща на персийските с характерното лицево изражение, но с къса космена покривка, неизискваща особени грижи. Стандартът на породата е приет от американската асоциация на любителите на котки през 1966 г. Въпреки популярността на породата в САЩ, FIFе официално я признава няколко години по-късно и оттогава котки от тази порода се появяват на фелиноложки изложби в много европейски страни.
Екстериор и стандарт:
Тялото е средно до едро, с къси крайници, широк гръден кош и масивни широки плещи. Гърбът е прав, главата е кръгла, масивна, с широк череп. Муцуната е с добре разпити скули, силни и широки челюсти и мощно подбрадие. Бузите са пълни, носът е широк и къс с изразен стоп, ушите са широко поставени, малки, със закръглени върхове, леко наклонени напред. Очите са големи и кръгли, отстоящи далече едно от друго, блестящи. Шията с къса, дебела и добре замускулена. Космената покривка е къса (но малко по-дълга от другите късокосмести породи), плътна, гъста, с мека плюшена структура, не много прилягаща към тялото. Първоначално са ги наричали късокосмести персийки. Окраската на космената покривка е много разнообразна: бяла, синя, черна, червена, кремава, чинчила, костенуркова и др.Качества и поведение
Екзотичните котки притежават положителните качества на двата основни свои предшественици. Те са спокойни, уравновесени и ласкави като персийките и игриви и пъргави като американската късокосместа котка.

Няма коментари: