моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

Пясъчна котка


Общи сведения:
Главата е подчертано широка, като големите й ушите са заострени. Очите й сасравнително големи. Цветът на козината й е жълтеникав до сив, като по тялото й минават бледи линии, които понякога едва се виждат. Върхът на опашката е черен. Лапичките са покрити с дълга черна козина, която предпазва кожата от горещия пясък и от студа през нощта. По този начин тя се придвижва и по-лесно. Възрастните мъжки тежат 2,1-3,4 кг, а възрастните женски — 1,4-3,1 кг. Дължината на тялото без опашката е 50 см, а самата опашка е дълга 30 см.
Разпространение
Среща се в Северна Африка (Алжир, Египет, Либия, Мароко, Нигер, Судан, Тунис), Югозападна Азия (Иран, Катар, Оман, Пакистан), Централна Азия (Туркменистан, Узбекистан) и Саудитска Арабия. Обикновено обитава пустинните райони, но се среща и в скалисти местности. Могат да живеят далеч от водоеми, понеже извличат влага от своята плячка.



Подвидове

Съществуват четири подвида:



Felis margarita margarita, в Сахара

Felis margarita harrisoni, на Арабския полуостров

Felis margarita thinobia, в Иран

Felis margarita scheffeli, в Пакистан

Начин на живот и хранене

Пясъчната котка се храни с дребни гризачи, гущери, змии, насекоми и птици. Тя зашеметява своята плячка със силни удари по главата, преди да убие жертвата. Обикновено ловуват през нощта, а през деня се крият под скалите. Добре развитият им слух и зрение им позволява да откриват гризачи, заровени в пясъка, които изкопават и изяждат. Обикновено имат по две котила годишно — през март и април, и отново през октомври. Бременността продължава 59-63 дни, след което се раждат 2-4 котенца. Очите на малките се отварят на четиринадесетия ден, а прохождат на двадесет и първия ден. Започват да се хранят с твърда храна след петата седмица и стават независими на 3-4 месеца. Достигат полова зрялост на около 10-12 месеца. Максималната възраст, която достигат, е 13 години.

Няма коментари: