моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

Турска ван


Произход и развитие:
Породата произхожда от областта Ван, където е и едноименното езеро в Югоизточна Турция (близо до иранската граница). Там тази котка се отглеждала от столетия. Според древна турска легенда Аллах решил да компенсира суровия климат на областта Ван, като им изпратил за утешение гальовната котка Ван. Турските котки Ван са се съхранили в изолация в продължение на няколко поколения без да се смесват с други породи. Тяхната еволюция започва през 1955 г., когато две английски туристки - Лаура Лашингтон и Соня Холидей пътешествали из Турция и си закупили котки от тази порода. Когато се върнали в Англия, те започнали сериозна работа по тяхното развъждане и селекция, в резултат на което бил изработен стандарт на породата през 1969 г., който бил утвърден през 1970 г. Първата двойка турски котки Ван попаднала в САЩ през същата година. Днес породата е разпространена в много страни по света.
Екстериор и стандарт:
Котката Ван е средно голяма, като мъжките са значително по-едри от женските. Тялото е дълго и масивно, добре замускулено. Главата е къса, със средно дълга шия. Муцуната е с триъгълна форма и с развито подбрадие. Носът е дълъг и прав, а носната гъба е розово оцветена. Ушите са големи и прави, близко поставени едно спрямо друго, като в основата им има снопчета косми. Очите са големи, със светлокехлибарен, син или различен цвят. Крайниците са средно дълги, с овални лапи и снопчета косми между възглавничките. Козината е дълга и коприненоподобна, без подкосмие. Оцветена е в тебеширенобял до светлокремав цвят (без следи от жълто), с изключение на опашката и на характерните симетрични петна над очите, които са обагрени е кестеняво-червен цвят. Вътрешната част на ушите, както и носната гъба и възглавничките на лапите са оцветени в розово. Допускат се и няколко кестеняво-червеникави петна по горната част на тялото. Челото, бузите и носът са бели. Често кестеняво-червените петна са нееднотонни, но при всички други добри показатели това се допуска.За недостатъци на породата се смятат кестеняво-червеният цвят на ушите и деформации по опашката.Качества и поведение
Турската котка Ван е много жизнена и игрива. Силно се привързва към някой член от семейството. Отличава се с елегантност, жизненост и интелигентност и най-вече с любовта си към водата (умее да плува и да лови риби). Обича къпането във вана в домашна обстановка. Тя е ласкаво и спокойно животно, което изисква много внимание и грижи. Трябва да се знае, че малките котенца до 6-месечна възраст имат буен темперамент -драскат, хапят и в много случаи проявяват упорство. Постепенно с възрастта те стават послушни, но запазват независимия си характер.

Няма коментари: