моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

Сингапурска


Произход и развитие:
Породата е създадена през 1975 г. в САЩ. Както се вижда от името, котките от тази порода произхождат от Сингапур. През 1974 г. на една от сингапурските улици туристи хванали 3 интересни котки, които били транспортирани в САЩ, където предизвикали голям фурор сред любителите на котки още на първата изложба. Нарекли ги сингапурски - на името на острова, откъдето произхождали. През следващата година семейство Медоу докарали още котки от Сингапур, а и други любители започнали да внасят от тези красиви котки. Така била сформирана основата на тази красива и интересна порода. Днес в САЩ, Англия, Япония и някои европейски страни има над 1000 сингапурски котки, с които се води целенасочена развъдна дейност поради голямото търсене и успехите им на фелиноложки изложби
Екстериор и стандарт :
Тялото е миниатюрно, приземисто - средно възрастна котка тежи около 2-3 кг. Главата е закръглена, с къс нос и голямо подбрадие. Ушите са големи, заострени в края, а очите са с бадемовидна форма и зелен или златист цвят. Крайниците са средно големи, а лапите са малки и овални. Опашката е със средна дължина. Козината е къса, мека и коприноподобна, плътно прилепваща към тялото. Благодарение на своята къса козина при тях линеенето протича сравнително леко, почти незабележимо. Окраската е с цвят на сепия или стара пожълтяла слонова кост със землист оттенък. Всеки косъм има двойно тъмнокафяв типинг на светъл фон с цвят на слонова кост или бежов цвят. Краят на косъма е тъмен, като се допуска тъмна ивица на гърба.
Качества и поведение
Сингапурската котка е много дружелюбна и нежна, с природна интелигентност. Има нежен глас. Много спокойна и уравновесена. Характерно за нея е, че проявява игривост дори на преклонна възраст. Обича да играе с предмети и малки деца. Проявява дружелюбност дори към непознати лица. Силно се привързва към членовете на семейството.

Няма коментари: