моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

бомбайска


Произход и развитие
Породата е наречена така в чест на индийския град Бомбай поради своята черна окраска и външност, напомняща на обитаващата този край черна пантера. Тази поразителна порода е създадена неотдавна от кръстосването на тъмнокафявата бурма и американската късокосместа котка с черна окраска. Програмата за създаването на породата започнала още през 1958 г., като през 1970 г. вече имало достатъчно разплоден материал, но едва през 1976 г. американската асоциация на любителите на котки (СFА) е утвърдила стандарта на породата. В днешно време породата е разпространена в САЩ, Канада и някои страни от Западна Европа.
Екстериор и стандарт
Тялото е със средни размери и добре развита мускулатура. Мъжките екземпляри са по-едри в сравнение с изящните женски котки. Главата е закръглена, муцуната е широка, с развити бузи и подбрадие. Носът е широк с леко изразен стоп. Ушите са широко поставени, със средни размери, леко насочени напред (създавайки впечатление, че котката се ослушва). Очите са широко поставени, кръгли, обагрени в жълт или тъмномеден цвят. Крайниците са средно дълги, пропорционални на тялото, с овални лапи. Опашката е права и средно дълга, леко изострена в края. Козината е много къса, блестяща и плътно прилепваща към тялото. Окраската е напълно черна, блестяща, като черният цвят е задължителен за цялата дължина на всеки отделен косъм - от корена до върха.За недостатъци се смятат видоизменена или завита опашка, бели петна или отделни бели косми, както и зелени очи. Качества и поведение
Котките от тази порода са с уравновесен и спокоен характер. Отличават се с повишен апетит, но дори в зряла възраст съхраняват елегантната си външност. Притежават ловен инстинкт спрямо мишки и плъхове. Отлични компаньони в семейна среда, много "разговорливи".

Няма коментари: