моето бомбайско коте

моето бомбайско коте

Моята принцеса

Моята принцеса

неделя, 4 май 2008 г.

египетска мау


Произход и развитие
Породата е създадена в САЩ през 1950 г. по естествен път (без кръстоска между две породи), като за основа са взети улични африкански котки, донесени от столицата на Египет - Кайро. По своя външен вид тези котки много напомнят древноегипетските изображения на котките, рисувани в древните храмове. Според една версия те произлизат от свещената египетска котка "мау" - прародител на домашната котка. "Мау" е древно-египетското име на котката - божествена пазителка на дома. Според друга версия "мау" били създадени специално, за да се създаде котка, приличаща на свещената египетска котка. За първи път котки от породата египетска мау се появява на фелиноложка изложба през 1958 г. в САЩ и оттогава появяването на тази красива котка възхищава многобройните посетители със своята интересна и елегантна форма.
Екстериор и стандарт
Тялото е средно дълго, грациозно, с добре развита мускулатура, хармонично развито. Главата е средно дълга, леко закръглена, с клиновидна форма. Носът е средно дълъг, прав, с отчетлив стоп. Ушите са широко и високо поставени, със средни до големи размери, със заоблени краища. Отвътре са покрити с къси плътни косми, а на върха може да завършват със снопчета от косъмчета. Очите са широко поставени, големи, с бадемовидна форма, леко наклонени. На цвят са зелени, жълти или орехови. Крайниците са пропорционално развити, като задните са малко по-дълги от предните. Лапите са тънки и изящни, с леко овална или кръгла форма. Опашката е средно дълга, дебела в основата си и изтъняваща към края. Космената покривка е плътна, гъста, с тънка коприненоподобна структура. Тя е средно дълга, но достатъчна, за да могат да се редуват тъмни и светли зони (тикинг).
Качества и поведение
Котките от тази порода са дружелюбни, игриви и ласкави. Проявяват голяма привързаност към членовете на семейството, като към непознати хора проявяват недоверие. Запазили са ловния си инстинкт спрямо мишки и плъхове.

Няма коментари: